Case: Boek "Stille getuigen. Dertig jaar na Chernobyl's nucleaire ramp"

Eigen beheer

Chernobyl's kernramp

Midden in de nacht van 26 april 1986 explodeerde reactor nummer 4 van de kerncentrale van Chernobyl. Grote hoeveelheden radioactief materiaal kwamen vrij en besmetten 200.000 vierkante kilometer van Europa. In een gebied van 3000 vierkante kilometer rond de reactor was de radioactiviteit zo hoog dat steden en dorpen werden geëvacueerd. Honderdduizenden mensen verloren huis en haard, werden ziek, of stierven.

Chernobyl dertig jaar later

Een bezoek aan het rampgebied is een schokkende ervaring. Spooksteden zijn overal. In de verlaten stad Pripyat zijn de stralingsniveaus nog steeds te hoog. Een sluipmoordenaar, die planten, mensen en dieren ziek maakt.

Het boek

Project Chernobyl is gestart om mensen te laten zien wat de lange termijn gevolgen zijn van Chernobyl's kernramp. Beelden laten de enorme impact zien op mens en natuur. Stille getuigen in het rampgebied vertellen het verhaal van de nucleaire vluchtelingen, de dappere bewoners, die terugkeerden naar hun moederland, ondanks de radioactiviteit, en de talloze slachtoffers die de ramp niet overleefden. De wereld moet dit verhaal kennen, zodat het nooit vergeten wordt.

Meer informatie: www.chernobylwitness.com

© 2014 - 2023   Science Explained